О W3C-у је Српски превод оригиналне и званичне верзије W3C документа "About W3C" који се налази на адреси http://www.w3.org/Consortium/. Текст је превео Лазар, а превод проверио Милан Ковачевић. Превод може садржати грешке. За додатне релевантне преводе W3C докумената, посетите овај линк. Ако вам је ова страница била од користи, посетите јединствен анониман интернет форум.
Ћирилица | Latinica

W3C О World Wide Web Конзорцијуму

Преглед

Tim Berners-Lee

Тим Бернерс-Ли, W3C Директор и World Wide Web проналазац

World Wide Web Consortium (W3C) је интернационални конзорцијум где организације чланице, запослено особље, и јавност раде заједно на развијању web-а. Мисија W3C је:

Да води World Wide Web ка њеном пуном потенцијалу развијајући протоколе и путоказе који ће да осигурају дугорочни развој Web-а.

W3C Развија Мрежне Стандарде и Путоказе.

W3C најпре испуњава своју мисију тако сто прави Web стандарде и путоказе. Од 1994, W3C је објавила више од деведесет таквих стандарда, који се зову W3C Препоруке. W3C такође укључена у едукацију и еманципацију, развој софтвера, и служи као транспарентни форум за дискусију везану за Web. Да би Web достигао свој пун потенцијал, најважније Web технологије морају бити компатибилне јесне са другима, и дозволити било ком хардверу и софтверу који се користе да приступе Web-у, да раде заједно. W3C назива овај циљ “Web међусобна функционалност.” Објављивањем јавних (ни у чијем власништву) стандарда ѕа Web језике и протоколе, W3C покушава да избегне сегментацију тржишта, а тиме и сегментацију Web-а.

Тим Бернерс-Ли и остали су направили W3C као индустријски конзорцијум посвећен грађењу концензуса везаних за Web технологије. Господин Бернерс Ли, који је измислио World Wide Web 1989-те док је радио за Европску организацију за Нуклеарна Истраживања (CERN), је служио као директор W3C-а од кад је W3C основан, 1994-те.

W3C је Интернационални Конзорцијум

Организације широм света из разних дисциплина учествују у независном форуму за креирање Web стандарда. W3C Чланице и посвећено особље и технички стручњаци су изградили за W3C интернационалну признатост за њен допринос Web-у. Чланице W3C-a (примери сведочанстава), особље, и позвани експерти раде заједно на дизајну технологија да обезбеде да ће Web настави да тежи ка будућности, прилагођавајући растућу разноликост људи, хардвера, и софтвера.

Глобална иницијатива W3C-a такође садржи и негу односа са националним, регионалним, и интернационалним организацијама широм света. Ови контакти помажу W3C да одржава културу глобалне партиципације у развоју World Wide Web-а. W3C кординира нарочито блиско са организацијама које развијају стандарде за Web или Интернет са намером да омогуће очигледан напредак. Докуменат Светско Учествовање у World Wide Web Конзорцијуму даје преглед напора W3C у ширењу интернационалног утицаја; видите нашу страницу интернационалних односа за више информација.

MIT

МИТ-ЦСАИЛ
(САД)

ERCIM

ЕРЦИМ
(Француска)

Keio

Кеио Универзитет
(Јапан)

Операције W3C-а су поткрепљене чланаринама Чланова, истраживачким грантовима, и другим изворима из јавног и приватног фундирања., и Програмом за Подршку. W3C операције су заједнички вођене од стране МИТ Лабораторије за Компјутерску Науку и Вештачку Интелигенцију (CSAIL) У САД, Европски Истраживачки Конзорцијум за Информатику и Математику (ERCIM) са седиштем у Француској, и Кеио Универзитет у Јапану. W3C такође има Светске Канцеларије у много региона широм света. Технологије у локалним језицима, проширују географску базу W3C-а и подстичу интернационално учествовање у активностима W3C.

Овај сет страница је такође доступан у једној HTML страни за штампање; брошура са насловом Поглед на W3C(у PDF формату) је такође доступна.

Преводи ових страница су доступни у другим језицима: العربية, Bosanski, Deutsch, Ελληνικά, 한국어, Castellano, Polski. Пуно захвалности W3C Канцеларији за руковођење преводима ових страница, и свим независним преводиоцима који су допринели W3C. Приметите да понекад може бити малих разлика између Енглеског оригинала и преведених страна. Преводи W3C стандарда и други документи су доступни на Мрежи.


Циљеви

За испуњавање своје мисије, W3C има следеће дугорочне циљеве за стварање јединствене World Wide Web.

Web за Све

Социјална вредност Web-а је што омогућава људску комуникацију, трговину, и прилику да се размењује знање. Један од најважнијих циљева W3C је да ове бенефиције учини доступне свим људима, који год хардвер имали, софтвер, мрежну инфраструктуру, матични језик, културу, географску локацију, физичке или менталне способности.

W3C наставља да шири своје стварне инвестиције у иницијативама које директно подржавају експанзију Web технологија и њихових користи у развијајући свет. Рад у областима као што су Web приступачност, интернационализација, независност од уређаја, и мобилни Web су нарочито важне за рад ка Web-у за Све.

Уз то, кроз W3C Канцеларије и друге напоре да се прошири учешће, W3C обећава да ће да направи Web приступачан људима широм света. Докуменат Светска партиципација у World Wide Web Конзорцијуму даје преглед напора ка повећању глобалне партиципације у раду W3C и осигурава да ће W3C допринос бити од користи још већој заједници.

Working Group Meeting

Валидан XHTML приказан на мобилном телефону

Web на Свему

Број различитих врста уређаја који могу да приступају Web-у је невероватно порастао. Мобилни телефони, паметни телефони, персонална дигитална помагала, интерактивни телевизијски системи, системи за препознавање говора, киосци, и чак и одређени кућни уређају, сви они могу да приступе Web-у. Циљ W3C Мобилне Мрежне Иницијативе, започете 2005-те, је да направи Web приступ што једноставнијим са било ког типа уређаја, лак и згодан као што је случај са Web приступом кућног рачунара.

База Знања

Web није само огромна књига где људи могу да претражују, сурфују, и гледају информације. Web је такође огромна дата база, која ако је дизајнирана пажљиво, може омогућити компјутерима да раде користан посао. Развијајући Web који складишти информације за људску и за машинску обраду, W3C планира да омогући људима да реше проблеме који би иначе били превише комплексни за решавање.

Поверење и Поузданост

На крају, за Web да буде корисно средство за социјалне трансакције, људи морају да буду у стању да верују другима који су заслужили њихово поверење. Док технологија не може да гарантује поверење, она би требала да омогући сигурне трансакције са партијама од поверења, било да су то људи, организације, или услуге. Један од дугорочнијих циљева W3C је стога, промовисање технологија које ће омогућити колаборативнију средину, Web где одговорност, сигурност, поузданост, и поверљивост су могући, и где људи учествују према својим личним потребама за приватност и особеностима.


Технологија

Да би достигла циљ Једног World Wide Web-а, спецификације за Web формате и протоколе морају бити компатибилни са осталим, и дозволити (било ком) хардверу и софтверу да се прикључе на Web да раде заједно. W3C дизајнира и промовише међусобно употребљиве јавне (не у приватном власништву) формате и протоколе да избегне фрагментацију тржишта из прошлости.

Од 1994, W3C је произвео више од деведесет Web Стандарда, званих "W3C Препоруке." W3C Препорука је исто што и Web Стандард, указујући на то да су ове W3C-ове спецификације стабилне, доприноси Web употребљивости, и била је одобрена од стране W3C Чланица, који подржавају њено усвајање од стране индустрије. W3C страна за превод набраја техничке извештаје који су преведени на језике различите од Енглеског, и објашњава како допринети превођењу W3C.

W3C Технолошки Сток

Web је апликација којој је Интернет основа

W3C Technology Stack

Ова илустрација (већа верзија, опис) показује један поглед на инфраструктуру Мреже, фокус већине посла у W3C. Основа за URI, HTTP, XML, и RDF подршку у пет области. Теме приступачности, интернационализације, независности уређаја, мобилног приступа, и осигурања квалитета, прожимају све W3C технологије.

W3C трансформише архитектуру почетног Web-а (есенцијално HTML, URIs, и HTTP) у архитектуру Web-a сутрашњице.

W3C технологије ће помоћи да будући Web буде робусан, проширљив, и адаптитивне инфраструктуре за свет информација. Да би разумели како W3C остварује ову мисију, корисно је разумети покретачке дизајнерске принципе Webа. За детаљану дискусију о Web дизајнерским принципима, молим погледајте W3C Архитектура World Wide Web-а, Књига I.


Организација

Конзорцијум World Wide Weba остварује своју мисију повезивањем разних улагача заједно, под јасним и ефективним концензус-базираним процесом, како би развио стандарде високог квалитета засноване на доприносима Чланства, Тима, Канцеларија, и јавности.

W3C Чланство

Чланови W3C јачају и усмеравају Конзорцијум кроз инвестиције и активно учешће у Активностима W3Cа. Погледајте такође како можете приступити W3Cу. W3C има преко 400 Организације Чланице из више од 40 земаља (Фигура 1), са веома широким спектром делатности и интересовања (Фигура 2). У 2005, W3C је увео низ измена у своју политику чланарина како би подстакао на учешће организације из земаља у развоју.

W3C Membership distribution by country

Фигура 1: Расподела чланова W3C по земљама (већа верзија, SVG верзија, текстуални опис)

W3C Чланице укључују продавце производа и услуга из области технологије, провајдере садржаја, бизнис кориснике, истраживачке лабораторије, тела за стандардизацију, и владе, који сви заједно раде на изналажењу концензуса о усмерењу и правцима развоја Webа.

W3C Membership distribution by commercial sector

Фигура 2: Расподела чланова W3C у комерцијалом сектору (већа верзија, SVG верзија, текстуални опис)

W3C Тим

Team image

W3C Тим за Комуникацију који ради са представницима Савета (Борда Саветодаваца)

W3C Тим (Фотографија Тима) укључује више од 60 истраживача и инжењера из целог света који воде техничке активности у W3C и управљају делатностима Конзорцијума. Већина Тима ради физички у три матичне институције: МИТ/ЦСАИЛ у Сједиљеним Америчким Државама, седиште ЕРЦИМ у Француској и Универзитет Кеио у Јапану. Погледати Контакт страницу за детаље о седиштима.

Вођен Директором (Тим Бернерс-Ли), Главним Извршним Управником (Стив Брат), и Менаџмент Тимом, W3C Особље:

W3C Канцеларије

Мисија W3C Канцеларија је да ради са регионалним заједницама на промовисању усвајања W3C Препорука међу програмерима, инжињерима софтвера, и успостављачима стандарда, да подстакне укључивање организација у стварање будућих препорука прикључивањем W3C-у. Ви можете контактирати канцеларије у овим регионима: Аустралија, Бенелукс, Бразил, Кина, Финска, Немачка и Аустрија, Грчка, Хонг Конг, Мађарска, Индија, Израел, Италија, Кореја, Мароко, Јужна Африка, Шпанија, Шведска, и Велика Британија и Ирска.

Одговорност пред Јавношћу и Јавно Учешће у W3C

Због растућег значаја Webа великом броју људи у много области њиховог живота, од критичног је значаја да W3C укључи ширу јавност у развој сржи Web стандарда и да W3C буде одговорна тој јавности. W3C омогућава јавно учествовање и промовише јавну одговорност на много начина. Ми охрабрујемо јавност да:


Процес

Већина посла у W3C се своди на стандардизацију Web технологија. Да би то постигла, W3C се држи процеса који промовише развој стандарда високог квалитета заснованог на јавном концензусу; увод у W3C процес даје осећај како остварујемо наш задатак. Сви деоничари могу дати мишљење у развоју W3C стандарда, укључујући Чланове, велике и мале, као и јавност. W3C процес промовише ферност, приступачност, и прогрес: svi aspekti W3C мисије.

Working Group Meeting

Преломна сесија, Бристол, УК

W3C Политика Патента

У Фебруару 2004, W3C је усвојила Патентну Политику да омогући сталну иновацију и распрострањену адаптацију Web стандарда развијених од стране Светског Конзорцијума. W3C Патентна Политика је дизајнирана да:

За додатне информације о W3C Патент Политици, молим погледајте Преглед и Закључак W3C Патент Политике, дискусију о Пословним Користима од W3C Патент Политике, Патент Политика FAQ, и Чињенице Патент Политике (која има статистике о политици у пракси).

W3C Саветодавни Борд

W3C Борд Саветодаваца (AB) је основан у Марту 1998 да даје путоказе Тиму по питањима стратегије, менаџмента, правних ствари, процеса, и резолуција конфликта. Саветоднавни Борд, који је такође изабран од стране Саветоднавног Комитета, није борд директора и нема ауторитет у доношењу одлука у оквиру W3C; његова улога је чисто саветодавна.

Саветоднавни одбор управља еволуцијом W3C Процес Документа. Процес Докуменат води W3Cове операције и описује процесе које W3C следи у испуњавању своје мисије. То је јавни докуменат подељен у секције које покривају W3C организацију, W3C Активности и групе, како концензус води рад W3C, W3C Праћење Препорука, и W3C Процес Подношења.

W3C Техничка Група Архитектуре

W3C Техничка Група Архитектуре (TAG) је основана Јула 2001-е ради управљања Web архитектуром. TAG кристализује крос технолошке принципе Web архитектуре, и помаже у разјашњењу питања Web архитектуре која се појављују унутар и изван W3Cа. Као и друге W3C Радне Групе, TAG користи W3C Праћење Препорука да изгради концензус око својих докумената. У 2004тој, TAG је објавила Архитектура World Wide Web-а, Књига I.


Чланство

W3C Чланство ради заједно да дизајнира Web технологије које граде на њеној универзалности, дајући свету моћ да унапреди комуникацију и трговину за све, свуда, било када, и користећи било који уређај.”

—Тим Бернерс-Ли, W3C Директор и оснивач World Wide Webа

Организације приступају W3Cу да раде и размењују идеје3 са више од 400 Чланица, укључујући светски најпознатије технолошке компаније. Вредност и утицај чланства у мрежи је увек увећан стручношћу светске класе стално запослених у W3C техничком Тиму, који доприноси и кординира W3C Активностима.

Водите Web до Њеног Путног Потенцијала. Придружите се W3Cу.

W3C Чланице имају улогу вође у будућности Webа, промовишу њихов имиџ иноватора учествујући у телу стандарда интернационалног у мисији и утицају, и стичу рани увид у тржишне трендове (тиме смањујући ризик њиховог пропуштања).

Контакт информације за Чланство је доступно ако сте заинтересовани да постанете W3C Члан или ако имате питања у веѕи процеса приступања (видите такође и Споразум Члана). Кроз користи од W3C Чланства (принтер верзија), организације имају више начина да балансирају и промовишу њихово учешће у W3C Активностима. Молим приметите да W3C нема класу Чланства направљену за индивидуе. Индивидуе и организације могу такође да помогну рад W3Cа кроз финансијске контрибуције и донације робе. Молим погледајте W3C Програм Подршке За више информација.

Преузмите водећу улогу
 • Вежбајте технички утицај на стандарде кроз партиципацију у Радним Групама, преглед стандарда у развоју, имплементацију, и допринос корисним случајевима;
 • Дајте стратешки смер за будућност Webа кроз ваше место у W3C Саветодавном Комитету и кроз партиципације на W3C састанцима;
 • Продужите интернационалну присутност кроз W3C медијске активности као сто су W3C извештаји за јавност и придружујући сведочанства Чланства, обично објављена у више језика светској јавности;
Промовишите свој имиџ иноватора
 • Представите нове идеје кроз W3C Радионице, W3C Инкубатор Активности, и Подношењима Чланица, комплементарна средства су доступна W3C Чланицама за грађење интереса у нове послове у оквиру W3Cа;
 • Добијте јавно признање доприноса ваше организације кроз ваш приказ W3C Члан логоа и такође кроз истакнут приказ логоа ваше организације и тестимонијала на главној страни W3Cа, коју види четврт милиона посетилаца свакога дана, у просеку;
 • Обезбедите да Web стандарди могу бити имплементирани без плаћања накнаде. Циљ W3Cове јединствене Патентне Политике је да осигура да Web Стандарди (W3C Препоруке) могу бити имплементиране без накнаде. Као што је објашњено у Бизнис Бенефиције од W3C Патентне Политике, бесплатни Web стандарди омогућују организацијама да добију приход од својих технолошких инвестиција;
Стекните рани увид у трендове тржишта
 • Пратите развој нових технологија, тржишта, и приоритета кроз сервисе вести само-за-Чланице, форумске дискусије, личне састанке, Радионице и процес за започињање новог рада у W3C;
 • Имплементирајте стандард пре тржишта док учествујете у Радној Групи која га прави. Блиска асоцијација између реализатора и Радне Групе пружа бројне користи, укључујући приступ стручности целе групе, побољшању квалитета и примене стандарда, и моћи рекламирања;
 • Помозите кординирање развоја технологије, на пример, на годишњем W3C's Техничком Обраћању, прилика да чујете о индустријским тренутним техничким изазовима и правцима, и помогнете проналажењу решења.

Неколико верзија за принтер ове листе су доступни: Једна HTML страна и флајер (PDF верзија за принтер A4 формата).

Ко може да се придружи W3C

W3C Чланство је доступно свим организацијама. Ако ваша организација инвестира значајне ресорсе у Web технологије — било путем развоја Web заснованих производа, коришћењем Web технологија као посредни медијум за ваш посао, обајвљањем истраживања на Webу, и/или развојем производа заснованих на W3C специвикацијама — онда ваша организација треба да буде W3C Чланица. Усвајање W3C Стандарда и ослањање глобалне трговине и размене информација на те стандарде наставља да расте. Они који учествују у нашем раду имају јединствену прилику да обликују W3C стандарде и да их искористе за стварање нових тржишта, ширење постојећих тржишта, и учествовање директно у револуцији која наставља да мења начин на који свет функционише. Погледајте такође како приступити W3Cу.

Похвале за W3C

Working Group Meeting

Радна Група за XML Протокол у Монт Ст. Мицхел, Француска

У додатку тестимонијалима доле (узетих из W3C саопштења са конференција за штампу), ми вас подстичемо да погледате листу сведочанстава Чланица која се налази на почетној страни W3Cа.

ХП даје снажну подршку W3Cу последњу деценију. Ми смо чврсто посвећени циљу грађења робусне платворме засноване на отвореним стандардима и задовољни што смо оснивачки подржаваоц Мобилне Web Иницијативе. Ми верујемо да ће MWI да убрза развој услуга богатих медијских садржаја и да ће бити катализатор за следећу генерацију интересантих комуникацијских искустава. MWI ће проузроковати стварање и адаптацију сједињеног скупа технологија за данашњу фиксне и мобилне садржајне системе и мобилне платформе. Ово је есенцијалан корак у еволуцији World Wide Webа. Ми очекујемо да видимо брз циклус иновације заснован на доприносима MWI ка конвергенцији фиксног и мобилног домена.”

—Еван Смоусе, Директор Стратешких Технологија, ХП, из W3C Лансира "Мобилна Web Иницијатива" извештаја за штампу, Мај 2005

Публикација Архитектура World Wide Webа је важан корак за индустрију. Овај докуменат архитектуре поставља принципе који ће олакшати наставак успеха Webа као врхунске платформе за размену информација и дистрибуцију апликација. Конзистентно са ИБМ-омовом трајном посвећеношћу отвореним стандардима за Web, ми смо задовољни да доприносимо раду Групе за Техничку Архитектуруа. Ми честитамо W3C на њиховом сталном вођству фундаменталних Web стандарда, и нарочито на овој важној публикацији.

—Карла Норсвортхи, Под Председник, Софтверки Стандарди, ИБМ, from World Wide Web Конзорцијум објављује "Архитектура World Wide Webа, Књига Прва" као W3C Препоруку извешрај за штампу, Децембар 2004

Нокија прима напредак Мобилне СВГ за W3C Препоруку. Ми верујемо да ће Mobilna СВГ играти значајну улогу у будућности мобилних мултимедијалних апликација. Нокија је демонстирала своју посвећеност W3C отвореним стандардима преузимајући одговорност едитовања нове спецификације, и јако је управљала адаптацију 3GPP стандарда Мобилног СВГ профила за Мултимедијалну Услугу Порука (MMS) и Packet Switched Streaming (PSS). Нокија верује да доступност отворених и мобилно приступачних стандарда за прављење садржаја који користе векторску графику, ће имати централну улогу у креирању динамичног и богатог тржишта за апликације које у потпуности искоришћава способности ових узбудљивих технологија.”

—Џен Јухола, Виши Технолошки Менаџер, Мултимедија - Нокија Мобилни Телефони, Нокија Инк., из SVG 1.1/Mobile SVG извештај за штампу, Јануар 2003

АОЛ је увек сматрао приватност корисника као једну од најважнијих вредности. Поред подршке робусној само регулисаној иницијативи и индустрији најбољих пракси, ми веома подржавамо технологије као што су П3П које омогућава корисницима да персонализују онлине искуство и да доносе информисане одлуке а својој приватности. Ми похваљујемо W3C за рад у овој важној области, и радујемо се продуженој сарадњи са W3C и другим заинтересованим организацијама о начинима унапређења и имплементације П3П стандарда и других сличних технологија.”

—Татиана Гау, Виши Под Председник, Осигурање Интегритета, Америка Онлине Инк. , из П3П 1.0 изјаве за штампу Април 2002

XML Шема је значајан корак у еволуцији и зрелости XMLа, и кључни омогучујући фактор за Web Сервисе и peer-to-peer рачунарство. Интероперабилност у свету милиона рачунара, паметних уређаја и Web услуга је једино могућ кад је заснован на ригорозно дефинисаним дата форматима и протоколима. Могућности које су отворене XMLом за бизнисе и потрошаче су веома усавршени овим објављивањем XML Шеме. Адаптација XMLа and XML Шеме кроз Мајкрософтове производе и услуге је у центру наше .НЕТ визије за Web Услуге.”

—Бил Гејтс, Председавајући и Главни Архитекта Софтвера, Мајкрософт Корпорација, из XML Шема изјаве за штампу Мај 2001

Панасоник је веома задовољан што је спецификација "Модуларизација XHTMLа" одобрена као W3C Препорука. "Модуларизација XHTMLа" нам даје формална / систематична средства за деобу и екстензију XHTMLа. "Модуларизација" је веома важна техника за примену Web технологија на кућне дигиталне апарате, као што су дигитална TV или мобилни телефони јер понекад постоје ограничења ресорса или специфичне карактеристике уређаја; и "Модуларизација" нам дозвољава да имамо спецификацију која најбоље одговара свакој платформи на систематичан начин. Као једна од водећих компанија за дигиталне кућне уређаје, Панасоник очекује да ће "Модуларизација XHTMLа" постати основа за разноврсне Web уређаје.”

—Јасунори Танака, Генерални Менаџер, Главни Центар за Развој Софтвера, Мацишита Електрик Индустриал Ко., Лтд., from Модуларизација XHTMLа изјава за штампу Април 2001

Честитамо World Wide Web Конзорцијуму и њиховим Чланицама на труду да учине Web приступачнијим за људе са хендикепима. Web има велики утицај на начин на који радимо, учимо, живимо и комуницирамо једни са другима, и од пресудног значаја је да овај нови медијум буде доступан свима. Људи са хендикепима би требало да буду равноправни учесници у Информативном Друштву. Ја са поносан улогом коју је Бела Кућа имала у подстицању Иницијативе Web Приступачности. Влада Сједињених Држава намерава да ради у блиској садарњи са World Wide Web Конзорцијумом да обезбеди приступачност владиних информација и услуга, и да изазове све Web програмере да дизајнирају сајтове који су приступачни свима.”

—Ал Гор, Под Председник, САД, из Правци Приступачности Web Садржаја извештај за штампу Мај 1999

Овај низ страница је такође доступан као једна ХТМЛ страна за штампање.


Историја

1989те, Тим Бернерс-Ли је измислио World Wide Web (погледајте оригинални предлог). Он је измислио фразу "World Wide Web," написао први World Wide Web сервер, "httpd," и први клијент програм (браузер и едитор), "WorldWideWeb," Октобра 1990-е. Он је написао прву верзију Хипертекстуалног Маркап Језика "HyperText Markup Language" (HTML), језик за форматирање докумената са могућношћу за хипертекстуалне линкове који су постали примарни формат штампе на Web-у. Његове почетне спецификације за URIs, HTTP, и HTML су рафиниране и дискутоване у већим круговима како се Web технологија ширила.

Some of the individuals involved in the creation of the Web and of W3C recount key events at the Tenth Anniversary Celebration of W3C

W3C10 панел се подсећа важних момената из раног Webа и W3C догађаја

Дипломирани студент Оксфорд Универзитета у Енглеској, Тим Бернерс-Ли је директор World Wide Web Конзорцијума (W3C) од његовог оснивања. Више информација о Тиме Бернерс-Лију је доступно; такође погледајте Честа Питања о Тим Бернерс-лију.

Октобра 1994те, Тим Бернерс Ли је основао World Wide Web Конзорцијум (W3C) у Масачусец Институту за Технологију, Лабораторији за Рачунарску Науку [МИТ/ЛРН] у колаборацији са ЦЕРН-ом, где је Web започет (погледајте информацију о оригиналном ЦЕРН серверу), са подршком од ДАПРА и Европске Комисије. За додатне информације о заједничкој иницијативи и доприносу ЦЕРНа, ИНРИА, и МИТа, молим погледајте изјаву о заједничкој World Wide Web Иницијативи.

W3C time line
W3C10 Time Line Graphic
(other formats and description)

Априла 1995-те, INRIA (Национални Истраживачки Институт Информатике и Аутоматике) је постала први домаћин Европског W3C-а, праћен Кеио Универзитетом у Јапану (Shonan Fujisawa Кампус) у Азији 1996-те. У 2003-ој, ERCIM (Европски Истраживачки Конзорцијум за Информатику и Математику) је преузео улогу Европског W3C домаћина од INRIA.

Децембра 2004-е (у Бостону, САД), у Јуну 2005-е (у Софиа-Антиполису, Француска), и у Децембру 2006-е (у Токиу, Јапан) W3C је славила своју десетогодишњицу са симпозијумом о историји и будућности Web-а и W3C-а.

Додатне техничке и (али не-одржаване) информације о World Wide Web-у су доступне на W3C вебсајту.

Главна Постигнућа W3C-а

Доле можете наћи нека од најважнијих постигнућа W3C-а. Очигледно, листе овог типа су субјективне и не репрезентују сваки аспект рада W3C-а. За потпунији преглед рада W3C, молим консултујте листу W3C Активности и индекс W3C техничких извештаја.

Октобар 1996Прва објављена W3C Препорука је Portable Network Graphics (PNG) 1.0. Деведесетих, индустријски и академски корисници су откривали Web и њене графичке могућности. W3C је развио Portable Network Graphics (PNG) да омогући крос-платформску алтернативу графичким форматима заступљеним у то време, неки од којих су створили патентно лиценцне бриге.

Децембар 1996Одвајање садржаја од структуре, CSS Level 1 је објављен. Cascading Style Sheets (CSS) је једноставан механизам за додавање стилова (нпр. фонтови, боје, размаци) веб документима. CSS Level 2 (1998) укључује додатне и софистицираније могућности.

Фебруар 1997Web Accessibility Initiative (Иницијатива Web Приступачности) је лансирана. W3C's Web Accessibility Initiative (WAI) смернице за Web садржај, корисничке агенте, алате за публикацију ће постати веома популарни у Web заједници. WAI, у координацији са организацијама из целог света, тежи ка Web доступности кроз четири примарне области деловања: технологија, алати, едукација и информисање, истраживање и развој.

Децембар 1997HTML 4.0 додаје табеле, скриптирање, стилски језик, интернационализацију, и доступност Web публикацији. Док је HTML 3.2 био објављен да обухвати тада тренутно стање подршке за HTML на Web-у, HTML 4.0 је додао нове могућности које омогућавају ауторима да стварају значајо богатије Web садржаје. Ове могућности су укључиле способност да се специфицирају стилски фајлови, створе табеле, праве динамичке странице уз помоћ скриптирања (погледајте такође W3C'ов рад на Документни Објектни Модел, или DOM). HTML 4.0 је такође укључио важне карактеристике да промовише већу интернационализацију садржаја и садржај који је доступнији корисницима са хендикепима.

Фебруар 1998XML 1.0 промовише интероперабилност и домен-специфични маркап. Убрзо ће постати 'универзални језик' Webа, XML ће послужити као основа за десетине стандарда, од дигиталних потписа (XML-Sig) и Web форме (XForms), до технологија приватности (P3P).

Август 2000Скалабилна Векторска Графика (Scalable Vector Graphics - SVG) 1.0 обогаћује Web графику. Језик који описује дводимензионалну графику и графичку апликацију у XMLу, SVG ће послужити као основа за нову генерацију мобилних апликација (SVG Mobile Profiles).

Мај 2001XML Schema пружа есенцијални део XMLу за постизање свог пуног потенцијала. Ова важна спецификација доприноси пуном обећању XMLа пружајући Стандардан начин за креирање XML речника који ће омогућити мешање и начин за изградњу свестранијих и моћнијих комерцијалних апликација.

Јануар 2002W3C лансира Активност Web Услуга. Укључујући Активности XML Протокола и проширењем његовог обима, Web Услуге пружа стандардан начин интероперабилности између различитих софтверских апликација, које раде на различитим платформама и/или оквирима.

Maj 2003W3C усваја без-накнадну Патент Полису. W3C Патент Полиса води руковање патентима у процесу креирања Web Стандарда, и експлицитно охрабрује развој отворених стандарда.

Фебруар 2004RDF и OWL чине снажну основу за Семантичке (Semantic) Web апликације. RDF и OWL су Семантички Web стандарди који пружају оквир за управљање имовином, интеграцију предузећа, и размену и поновно коришћење података на Webу. Односно, они пружају структуране описе и онтологије засноване на Web-у.

Март 2004W3C даје глас Webу са VoiceXML 2.0. Гласовна Интеракција може да избегне физичка ограничења тастатура и екрана како мобилни уређају постају све мањи. Циљ VoiceXML 2.0 је да донесе предности Web-заснованих развоја и испоруке садржаја апликацијама које одговарају интерактивно на глас.

Децембар 2004W3C описује принципе Web архитектуре. W3C'ова Група за Технолошку Архитектуру (TAG) објављује "Архитектура Светске Мреже (World Wide Weba)," опис принципа који чине Web који знамо да ради, и да ће да ради добро. Ова згуснута процена петнестогодишњих обзервација о Webу написана од стране многих који су дизајнирали главне Web стандарде је вредна основа на којој ће се дизајнирати будући Web стандарди.

Фебруар 2005Модел Карактера доноси јединствен приступ коришћењу карактера на Webу. W3C'ова Главна Радна Група за Интернационализацију објављује "Модел Карактера за World Wide Web 1.0: Основе" са циљем да олакша људима коришћење World Wide Webа, без обзира на њихов језик, писмо, систем писања, и културне конвенције, у складу са W3C мисијом универзалног приступа. Надградњом Универзалног Скупа Карактера (дефинисаног заједно са Уникод Стандардом и ISO/IEC 10646), Модел Карактера пружа ауторима спецификација, ауторима софтвера, и ауторима садржаја заједничку референцу за интероперабилну манипулацију текстом на World Wide Web-у.

Мај 2005Иницијатива Мобилног Weba је лансирана да олакса мобилни приступ Webу. W3C је лансирала Mobile Web Initiative (MWI) са мисијом да направи приступ Webу са мобилног уређаја једноставним као што је једноставан приступ са десктоп уређаја. MWI спонзори и учесници развијају путоказе за публикацију, чеклисте, и најбоље праксе, као и датабазе описа које могу да користе аутори садржаја да прилагоде свој садржај снагама и способностима датог уређаја.

Новембар 2005 W3C Лансира Групу за Повезивање Медицинске Индустрије са Семантичким Web-ом. W3C лансира Интересну Групу да повеже елементе медицинске индустрије са Семантичким Web експертима у настојању да се унапреди колаборација, истрађивање и развој, и усвајање иновативности у здравству и индустријама животних наука. Први такве врсте за W3C, Интересна Група за Семантички Web за Здравство и Животне Науке (HCLSIG) објављује стандардизоване Семантичке Web Спецификације у специфичне услуге дефинисане од стране корисничке заједнице.


Будућност

W3C наставља да проширује доступност Web ка:

Богатије корисничко искуство (искуство корисника)

Многи развојни тимови се у свом раду ослањају на Web као апликационо окружење које је независно од платформе. Познате Web апликације, између осталих, чине Web мејл, системи за резервацију, онлајн куповина и аукцијски сајтови, игре и мултимедијалне апликације. Скорашње W3C Препоруке, као што су ХForms, ускоро ће почети да утичу на употребљивост таквих апликација. Нови напори W3C на пољима као што су комбиновани документи имају за циљ даља побољшања по питању разноликости садржаја и свеукупне употребљивости. За више информација о развоју платформски-независних апликација погледајте рад W3C на Активностима Формата Комбинованих Докумената.

W3C је где се ствара будућност Web-а. Наши чланови раде заједно на дизајнирању и стандардизацији Web технологија које добијају на значају захваљујући својој универзалности и дају нам моћ комуникације, размене информација и омогућују нам писање ефектних, динамичких апликација за било кога, било где, било када, на било ком уређају.”

—Tim Berners-Lee, W3C Direкtor и проналазач World Wide Web-а

Претражујте очима, ушима, гласом и додиром

W3С развија стандарде који подржавају вишеструке, симултане начине Web интеракције: путем очију, ушију, гласа и додира. Поред уобичајених тастатуре, миша, оловке, и аудио/визуелних излаза, нови начини интеракције постају све заступљенији. Понекад толико уобичајени да људи нису ни свесни да користе Web апликацију као што је нпр. систем за резервацију који подржава интеракцију путем телефона.

Апликације за кол-центре су само почетак. W3С омогућава разнолику интеракцију тако да људи могу да изаберу решење које највише одговара њиховим потребама у било ком окружењу. W3С то чини кроз W3С Активности Мултимодалне Интеракције, Активности Гласовног Претраживача, и Активности Незаввисности од Уређаја. Ове нове технологије побољшаће приступ Web-з путем мобилних уређаја као што су телефони и хендхелд органајзери, али и путем система као што су аутомобилска телематика, кућни системи за забаву, и друге мултимодалне апликације (примене).

Web за свакога

W3С-ова Иницијатива За Приступ Web-у (WAI) наставља да промовише имплементацију постојећих смерница за приступ у напредне ауторинг алате, заједно са унапређеним алатима за евалуацију. Учестала имплементација смерница за приступ у ауторинг алате, претраживаче и медија плејере, заједно са персонализованим профилима за приступ, и коришћењем метадата и прокси услуга као подршке приступу, омогућиће људима са инвалидитетом или недостатком ??? да лакше креирају или користе Web садржаје. Овај напредак омогућиће аутоматизовану подршку за развој и поправку доступних Web сајтова. На тај начин, доступни Web дизајн постаће "уобичајени посао."

W3C визија Web-а је она о истински интегрисаном окружењу које дозвољава изражаванје културолошких нијанси и језичких разлика кроз дистрибуиране системе и географије. W3С Активност Интернационализације је почела са радом на смерницама које објашњавају развојним тимовима како да обезбеде да њихови XML формати подржавају интернационализацију и ефикасну локализацију. Остали поасо на интернационализацији фокусираће се на уобичајене идентификаторе локација и преговоре о World Wide Web-у са нагласком на Web сервисе.

Web на свему

Један од циљева W3C-а је да дизајнира технологију која ће радити независно од конкретне хардверске платформе.Све чешће, људи траже приступ преко великког броја уређаја који далеко искачу из оквира уобичајених стоних рачунара, укључујући мобилне телефоне, киоске на аеродромима, кухињске апарате и аутомобиле. Приступ са оваквих уређаја (било човека или машине) треба да буде једноставан, лак и практичан као и приступ Web-у са кућног рачунара. W3C дизајнира технологије (укључујући горепоменуте, као и Каскадне Стилске Слојеве(CSS), Скалабилну Векторску Графику (SVG), XForms, Синхронизовану Мултимедију (SMIL), и остале) које ће отклонити препреке за ауторинг на, претраживање са широког спектра урежаја који имају улазне и излазне могућности. У свету ручних урежаја, као део иницијативе за Мобилну Мрежу, W3C гради базу података са описом уређаја и развија најбољу праксу за креирање Веб сајтова намењених мобилним уређајима.

Једва чекамо наставак креативности Веб заједнице и нове начине за додавање и читање садржаја са Веба. W3C је започео дискусије о "Свеприсутном Вебу", у коме ће нове Веб апликације, које захтевају координацију више уређаја, омогућити значајно софистицираније Веб искуство. Један од замишљених сценарија је и тај у коме се телефон са камером повезује на оближњи принтер, коришћење мобилног телефона за држање пословних презентација путем бежичног пројектора и истовремено гледање и слушање електронске поште.

Напредна Претрага и Размена Података

Како Веб расте у све већу ризницу људског знања, требају нам све моћнији алати да га претражујемо и тумачимо незамисливе количине података; ово се односи на интранет, као и на глобалну Мрежу. Изродила су се два модела који нам помажу да управљамо овим подацима на глобалном нивоу: Семантички Веб и Веб сервиси.

Семантички Веб пружа заједничке оквире који омогућују да се подаци размењују и користе ван граница апликација, предузећа и заједница. То је екстензија Постојећег Веба у којој се информацији даје добро дефинисано значење, омогућивши на тај начин рачунарима и људима да заједно раде. Семантички Веб је усредсређен на податке.

Веб Сервиси пружају стандардизована средства за интероперацију између различитих софтверских апликација, које раде на најразличитијим платформама и/или окружењима. Веб сервиси су усредсређени на поруке.

Оба модела су важна за умрежене и дистрибуиране системе, па W3C ради на њиховој правилној интеграцији, како једног са другим, тако и са постојећом Веб инфраструктуром. На пример, Веб Сервиси користе могућности да имају заједнички речник, јасно дефинисана имена, и заједнички модел података, што се све лако исказује технологијама Семантичког Веба.

Поверење и поверавање

Веб се трансформисао на начин којим ми комуницирамо један са другим. Истовремено, променио је природу начих социјалних односа. Људи се са "срећу на Вебу" и остварују комерцијалне и личне односе, у неким случајевима никад не сревши другу особу лицем у лице. W3C препознаје важност дизајнирања технологија које негују поверење и поверавање и самим тим омогућују све комплексније интеракције измећу учесника широм света.

Шта значи када за технологију кажемо да негује поверење? W3C Платформа за Преференције Приватности (P3P) је била важан први корак ка изградњи поверења, јер је омогућила људима да постану свеснији начина на који бирају да размене или да не размене информације о себи преко Веба. Полазећи од овог искуства са P3P, W3C наставља да се бави питањима која постављају повајдери услуга о начину имплементирања пракси у домену приватности које се односе на те услуге. Организације желе да одрже своја обећања. Зато practices истражује како метаподаци о приватности могу да се користе на страни сервера као помоћ у руковању корисничким подацима на поуздан начин.

Традиционално, један начин за успостављање поверења је показивање некакве легитимације од поверења, као што су возачка дозвола или пасош. Аналогни пшротоколи за идентификацију нису још доступни широм Веба. Штавише, данашњи приступ онлајн аутентификацији се обично фокусира на аутентификацију корисника и занемарује важност узајамне аутентификације. W3C истражује начине да пружи корисницима и провајдерима услуга више поверења у њихове трансакције, као и лакше управљање идентитетом. Традиционална инфраструктура јавних кључева такође мора да се прошири да задовољи најразличитије начине живота на Вебу.

Семантички Веб ће такође играти улогу у поузданим трансакцијама. Технологије Семантичког Веба омогућују људима да пишу програме који, у нашу корист, могу да пронађу и изанализирају информације које ће помоћи у изградњи поверења.


Штампа

Group shot at W3C Tenth Anniversary Celebration

Интернационална медијска појављивања W3C Прослава Десетогодишњице

W3C Тим за Комуникацију је прва тачка контакта за информације о Web стандардима и технологијама у развоју у W3C. Ми смо на располагању да одговоримо на ваша питања и да вас повежемо са W3C'овим техничким експертима.

Пошаљите све захтеве на w3t-pr@w3.org.
Имајте у виду да ми користимо аутоматско одговарање као заштиту од спама; када први пут пишете на ову адресу ми ћемо захтевати од вас да одговорите на тај аутоматски одговор да бисмо примили вашу пошту.

Захтеви за Интервју са Tim Berners-Lee-ом

Због велике количине захтева, W3C Тим за Комуникацију прегледа све захтеве за интервјуе са Tim Berners-Lee-ом једном недељно, обично Понедељком. Због тога, време одговора на ове захтеве може бити и до недељу дана. Због броја захтева, ми не можемо гарантовати одговор на сваки захтев.

Господин Berners-Lee тада одабере интервјуе који га највише занимају, и које његов распоред омогућује. У ваш захтев укључите ваше име, публикацију, сврху и формат интервјуа, језик у коме ће бити објављен, рок, и контакт информације.

Ми такође предлажемо да прочитате Tim Berners-Lee Питања и Одговори, који можда могу одговорити на нека од ваших питања.

Захтеви за интервју са Особљем W3C-а

W3C Особље и Представници Радних Група су једни од светских експерата за Web технологије и њихов утицај. Ми ћемо вам помоћи да дођете у контакт са овим експертима да одговоре на питања Web технологија, Web стандарда, и начина рада W3C.

W3C Тим Комуникација ће пробати да одговори на захтеве у року од два пословна дана. У неким случајевима, можда ће нам требати више времена како би смо идентификовали и уговорили интервју са особљем у другим временским зонама. Због броја захтева, ми не можемо гарантовати одговор свакоме.

Захтеви за Фотогрије W3C Особља

W3C има фотографије свог особља доступне за одговарајуће чланкове. Ако би сте желели фотографију члана нашег Особља, укључујући Tim Berners-Lee, ми захтевамо да укључите следеће информације у вашем захтеву:

 1. Име публикације
 2. Датум публикације
 3. Дистрибуцију публикације
 4. Релевант текст уз фотографију, или Енглески превод тог текста

Ако фотографија није за публикацију, молимо вас опишите предложену употребу, укључујући дали је или не за комерцијалну употребу.

W3C Контакти за Штампу

Ако имате питања, молим контактирајте следеће представнике:

У Америци и Аустралији
Ian Jacobs, Шеф W3C Комуникација, Тел: +1.718.260.9447
У Европи, Африци и Блиском Истоку
Marie-Claire Forgue, W3C Шеф Европских Комуникација, Тел: +33.492.38.75.94
У Азији
Yasuyuki Hirakawa, Шеф W3C Азијских Комуникација, Тел: +81.466.49.1170

HTML брошура за штампу је доступна.

Такође доступно у PDF: a Француска брошура за штампу ("Définir les standards du Web d'aujourd'hui et de demain", March 2006) и Јапанска брошура за штампу.


Контакт

W3C Host and Offices Map

W3C Домаћини и
мапа Канцеларија (пуна величина)

У Европи, Блиском Истоку, и Африци
Основна питања и питања о W3C Чланству су упућена ERCIM. За питања о Чланству, можете такође контактирати следеће W3C Канцеларије директно за информације везане за вашу регију: Бенелукс, Финска, Немачка и Аустрија, Грчка, Мађарска, Израел, Италија, Мароко, Јужна Африка, Шпанија, Шведска, Енглеска и Ирска.
У Јапану и Кореји
Основна питања и питања о W3C Чланству су упућена Keio Универзитету. За питања о Чланству, можете такође контактирати следеће W3C Канцеларије директно за информације везане за вашу регију: Кореја.
Све друге земље, укључујући Америку и Аустралију
Основна питања и питања о W3C Чланству су упућена MIT-у. За питања о Чланству, можете такође контактирати следеће W3C Канцеларије директно за информације везане за вашу регију: Аустралија, Бразил, Кина, Индија, Хонг Конг.

Контакт информације за штампу су такође доступне. Ако имате друга питања и ако тражите помоћ, доле вам помажемо да пронађете одговарајући форум за ваша питања.

Основне W3C Контакт Информације

Европа, Блиски Исток, и Африка

ERCIM

2004, route des Lucioles
Sophia-Antipolis

06410 Biot France
General Tel: +33.4.92.38.50.76

Менаџер Сајта: Jérôme Chailloux <>
Администрација: Caroline Baron <>
Пошаљите Договор о Чланству: Alexandra Lavirotte <alex@w3.org> на горње поменуту адресу.
W3C host in Sophia-Antipolis, France
Упутства ка ERCIM/Sophia-Antipolis на Енглеском и Француском.
Јапан и Кореја

Keio Универзитет
5322 Endo
Fujisawa, Kanagawa 252-8520 Japan

General Tel: +81.466.49.1170

Менаџер Сајта: Tatsuya Hagino <>
Администрација: Kanako Iwasa <>
Пошаљите Договор о Чланству: Kanako Iwasa <kana@w3.org> на горње поменуту адресу.
interior, Keio University, Shonan Fujisawa Campus
Упутства ка Keio Универзитету на Енглеском и Јапанском
Администрација: Susan Westhaver <>
Питања о чланству: Steve Bratt (Tel: +1.617.253.7697)

Пошаљите Договор о Чланству: Benjamin Snedeker
Massachusetts Institute of Technology
Office of Sponsored Programs
Building E19-750
77 Massachusetts Avenue
Cambridge, MA 02139 USA
Stata Center in Cambridge
Directions to MIT/CSAIL in English

Информације о Електронском Плаћању

ERCIM
Bank Name: Société Générale - Sophia-Antipolis
Address: Place Bermond 06560 Valbonne France
Phone: + 33 4 92 96 54 40
Bank code: 30003
Agency code: 00508
Account number: 00020509802/14
Swift Code: SOGE FRPP
IBAN Code: FR76 30003 00508 00020509802 14
Keio
Bank name: Mitsui-Sumitomo Bank
Address: Shiba 5-28-1, Minato-ku, Tokyo, Japan
Phone: +81 3 3453 1551
Branch name: Mitadori
Branch number: 623
Account number: 0920045
Account item: Ordinary deposit
Account name: Keio Gijuku
MIT
За информације о плаћању преко жице MIT-у за W3C Чланство, молим пошаљите мејл на billing-mit@w3.org.

Пронаћи Прави Форум за фаша Питања и Коментаре

 1. Дали би сте желели да контактирате W3C Канцеларију у вашој регијиOffice in your region?

  Контакт информације за наше канцеларије широм света су онлајн.

 2. Да ли имате техничко питање?

  Можда ћете наћи одговор на W3C јавним мејлинг листама и архивама јавних мејлинг листи.

  W3C Activity statements садрже информације о тренутним активностима.

 3. Да ли желите да дате коментар о W3C спецификацији?

  W3C технички извештаји садрже имејл адресе где читаоци могу да пошаљу техничке коментаре.

 4. Да ли имате коментар о W3C веб сајту?

  Пошаљите коментаре на site-comments@w3.org (јавну архиву коментара и одговора). Ако не можете наћи оно што тражите на сајту, погледајте индекс сајта или користите W3C претраживач.

  Када ништа друго не успе, контактирајте вебмастера.

 5. Да ли сте заинтересовани за превођење W3C документа или читање документа у језику који није Енглески?

  Консултујте нашу страну за преводе, која објашњава како превести спецификације и које спецификације имају преводе.

 6. Да ли имате питања о W3C ауторским правима и интелектуалном власништву?

  Молимо погледајте Copyright/Intellectual Property FAQ.

 7. Било која додатна питања и коментари?

  Можда ће те наћи одговоре у листи W3C FAQs.

Ова страница је такође доступна у више делова.