"CSS i XSL" je Srpski prevod originalne i zvanične verzije W3C dokumenta "CSS & XSL" koji se nalazi na adresi http://www.w3.org/Style/CSS-vs-XSL.html. Tekst je preveo arhitekta Danilo, a prevod proverio Lazar. Prevod može sadržati greške. Za dodatne relevantne prevode W3C dokumenata, posetite ovaj link. Ako vam je ova stranica bila od koristi, posetite jedinstven anoniman internet forum.
Ћирилица | Latinica

CSS i XSL

(Ova strana koristi CSS stilske fajlove)

W3C Stil

Koji bih trebao da koristim?

 

CSS

 

XSL

Zašto W3C preporučuje dva različita stilska jezika? Koji bih trebao da koristim? Suštinski, pravilo se može kratko iskazati:

Koristite CSS kada možete, koristite XSL kada morate.

Razlog je taj što je CSS mnogo lakši za korišćenje, lakši da se nauči, a time lakši i jeftiniji za održavanje. Postoje WYSIWYG editori za CSS i generalno postoji više alata za CSS nego za XSL. Ali CSS-ova jednostavnost znači da ima svoja ograničenja. Neke stvari ne možete uraditi sa CSS-om, ili samo sa CSS-om. Tada vam treba XSL, ili barem transformacijski deo XSL-a.

Pa za šta koristite XSL? Generalno, sve što zahteva transformacije. Na primer, ako imate listu i želite da je prezentejute u alfabetskom redu, ili ako reči moraju da se zamene drugim rečima, ili ako prazni elementi treba da se zamene sa tekstom. CSS može da proizvede neki tekst, ali samo za male stvari, kao što su brojevi sekcijskih začelja.

Дијаграм улоге XSL-a и CSS-a у приказивању HTML и XML докумената Ovaj dijagram pokazuje ulogu XSL-a i CSS-a. XML dokumenti mogu biti prikazani na tri različita načina: (1) ako dokumenat ne treba da se transformiše, koristi CSS. U suprotnom, koristi XSL-T, transformacioni jezik XSL-a, na jedan od dva načina: ili (2) generiše stilske karakteristike zajedno sa reorganizovanim tekstom, koristeći pod-jezik XSL-a pod imenom XSL-FO (XSL Objekti za Formatiranje); ili (3) generiše novi XML ili HTML dokumenat i obezbedi novi CSS stilski fajl za taj novi dokumenat.

Više informacija:

Bert Bos, W3C Vođa Stil Aktivnosti
Vebmaster
Napravljeno 22. Jula 1999.
Poslednji put modifikovano: $Date: 2007/12/12 11:21:31 $ GMT