"Web Stilski Fajlovi" je Srpski prevod originalne i zvanične verzije W3C dokumenta "Web Style Sheets" koji se nalazi na adresi http://www.w3.org/Style/. Tekst je preveo arhitekta Danilo, a prevod proverio Lazar. Prevod može sadržati greške. Za dodatne relevantne prevode W3C dokumenata, posetite ovaj link. Ako vam je ova stranica bila od koristi, posetite jedinstven anoniman internet forum.
Ћирилица | Latinica

Stilski Jezik Web-a - (Web Style Sheets)
Početna strana

(Ova strana koristi CSS fajlove)

Šta je novo?

Šta je stilski jezik?

Isečci iz štampe

Konferencije

CSS

XSL

DSSSL

CSS-DOM i SAC

“Nadam se, budućnost Web inovacije će se ugledati na Web Konzorcijum u njegovom radu na CSS-u”

— Jakob Nielsen

Šta je novo?

Pogledajte “šta je novo?” sekciju CSS-a i XSL-a.

Šta je stilski jezik?

Stilski jezik opisuje kako se dokumenti prezentuju na ekranu, u štampi, ili čak i kako se izgovaraju. W3C aktivno promoviše upotrebu stilskih fajlova na Web-u od kako je Konzorcijum osnovan 1994-te. Stil Aktivnosti je proizvela nekoliko W3C Preporuka (CSS1, CSS2, XPath, XSLT). CSS je naročito široko implementiran u brauzerima.

Priključivanjem stilskih fajlova struktuiranim dokumentima na Web-u (npr. HTML), autori i čitaoci mogu da utiču na prezentaciju dokumenta pritom ne žrtvujući nezavisnost od platforme i ne dodajući nove HTML elemente.

Najlakši način da se započne eksperimentisanje sa stilskim jezikom jeste da se nađe brauzer koji podržava CSS. Diskusije o stilskim fajlovima se vode na www-style@w3.org mejling listi i na comp.infosystems.www.authoring.stylesheets.

W3C Stil Aktivnosti takođe razvija XSL, koji se sastoji od kombinacije XSLT i “Formatiranih Objekata” (XSL-FO).

Zašto dva stilska jezika?

Pitate se koji da izaberete? Pročitajte "CSS i XSL"

Činjenica da je W3C razvila XSL pored CSS-a je izazvala delimičnu zabunu. Zašto razviti drugi stilski jezik kad implementatori nisu još ni prvi završili? Odgovor može da se nađe u sledećoj tabeli:

CSS XSL
Može da se koristi sa HTML? da ne
Može da se koristi sa XML? da da
Jezik transformacije? ne da
Sintaksa CSS XML

Jedinstvene karakteristike su te da CSS može da se koristi za stilizovanje HTML i XML dokumenata. XSL, suprotno tome, može samo da transformiše dokumenta. Na primer, XSL može da se koristi za transformaciju XML podataka u HTML/CSS dokumenta na Web serveru. Na ovaj način, dva jezika se komplementiraju, i mogu se zajedno koristiti.

Oba jezika mogu da se koriste za stilizovanje XML dokumenata.

CSS i XSL koriste isti osnovni model formatiranja i dizajneri shodno tome imaju pristup istim karakteristikama formatiranja u ova jezika. W3C će vredno da radi da obezbedi interoperabilnu implementaciju dostupnih modela za formatiranje.

W3C komentar "Korišćenje XSL-a i CSS-a zajedno" je dostupan.

Isečci iz štampe

Ako je ovo za vas nova oblast, možda želite da počnete čitanjem nekoliko izveštaja iz štampe o stilskim fajlovima:

Pogledajte CSS i XSL strane za više (i svežije) članke.

CSS

Informacije o dugmadima na dnu ove stranice su dostupne na strani za dugmad i na CSS Validatoru.

Cascading Style Sheets (CSS) je stilski mehanizam koji je razvijen da se udovolji potrebama vebdizajnera i korisnika.

XSL

W3C ima Radnu Grupu koja razvija nadogradiv Stilski Jezik (XSL). XSL je građen na DSSSL i CSS i primarno je ciljan na visoko struktuirane XML podatke koji, npr., treba da reorganizuje elemente pre prezentacije. Za više informacija o XSL pogledajte W3C XSL stranicu sa resorsima.

DSSSL

DSSSL je stablo transformacije dokumenta i stilski jezik sa mnogo sledbenika u SGML zajednici. DSSSL resorsi na Web-u:

CSS-DOM i SAC

CSS fajl moze da se napravi i edituje “ručno,” npr., sa tekst editorim, ali takođe možete napisati program u ECMAscript, Java ili nekom drugom jeziku, koji obrađuje stilske fajlove. Ovo je ustvari uobičajeno, da postoje dostupne programske biblioteke korisnih funkcija. Da pomogne prilagođavanje takvih programa i biblioteka na različite kompjuterske platforme, W3C je razvila specifikaciju koja se zove CSS-DOM, koja definiše skup funkcija koje sve takve biblioteke moraju da imaju.

CSS Dokumentni Objektni Model je API (Abstraktan Programski Interfejs) za obrađivanje CSS (i do izvesne granice i drugih stilskih jezika) iz unutar programa. API je specifikacija programske biblioteke. Možete na nju da gledate kao na uputstvo: ona opisuje funkcije i njihove parametre, ali ne sadrži stvarni kod.

Postoji nekoliko dostupnih CSS-DOM biblioteka, za različite platforme. Mnogo njih je besplatno. Mnogo brauzera ima ugrađenu CSS-DOM biblioteku, za korišćenje u ECMAScript programima.

SAC (Jednostavan API za CSS) je komplement CSS-DOM-u. CSS-DOM sadrži funkcije za obrađivanje stilskih fajla pošto je učitan u memoriju; funkcije definisane SAC-om pomažu u parsiranju stilskog fajla, npr., u prebacivanju stilskog fajla iz fajla u memoriju.

CSS-DOM je W3C Preporuka. SAC je projekat u razvoju. Neki Programi (a da nisu brauzeri) su izlistani na strani CSS pregleda.

Konferencije, radionice, istraživanje

W3C tim i predstavnici W3C Članica često daju prezentacije.

Dinamički HTML

Dinamički HTML je izraz korišćen za opisivanje HTML stranica sa dinamičkim sadržajem. CSS je jedna od tri komponenti u dinamičkom HTML-u; druge dve su sam HTML i JavaScript (koji se standardizuje pod imenom EcmaScript). Tri komponente su sjedinjene sa DOM, Dokumentni Objektni Model.

Relevantni materijal

CSS Валидан 
CSS!

Bert Bos, W3C Vođa Stil Aktivnosti
Vebmaster
Poslednji put modifikovano: $Date: 2007/12/13 18:37:36 $ GMT

Copyright  © 1997-2005 W3C (MIT, ERCIM, Keio)