"CSS и XSL" је Српски превод оригиналне и званичне верзије W3C документа "CSS & XSL" који се налази на адреси http://www.w3.org/Style/CSS-vs-XSL.html. Текст је превео архитекта Данило, а превод проверио Лазар. Превод може садржати грешке. За додатне релевантне преводе W3C докумената, посетите овај линк. Ако вам је ова страница била од користи, посетите јединствен анониман интернет форум.
Ћирилица | Latinica

CSS и XSL

(Ова страна користи CSS стилске фајлове)

W3C Стил

Који бих требао да користим?

 

CSS

 

XSL

Зашто W3C препоручује два различита стилска језика? Који бих требао да користим? Суштински, правило се може кратко исказати:

Користите CSS када можете, користите XSL када морате.

Разлог је тај што је CSS много лакши за коришћење, лакши да се научи, а тиме лакши и јефтинији за одржавање. Постоје WYSIWYG едитори за CSS и генерално постоји више алата за CSS него за XSL. Али CSS-ова једноставност значи да има своја ограничења. Неке ствари не можете урадити са CSS-ом, или само са CSS-ом. Тада вам треба XSL, или барем трансформацијски део XSL-а.

Па за шта користите XSL? Генерално, све што захтева трансформације. На пример, ако имате листу и желите да је презентејуте у алфабетском реду, или ако речи морају да се замене другим речима, или ако празни елементи треба да се замене са текстом. CSS може да произведе неки текст, али само за мале ствари, као што су бројеви секцијских зачеља.

Дијаграм улоге XSL-a и CSS-a у приказивању HTML и XML докумената Овај дијаграм показује улогу XSL-а и CSS-а. XML документи могу бити приказани на три различита начина: (1) ако докуменат не треба да се трансформише, користи CSS. У супротном, користи XSL-T, трансформациони језик XSL-а, на један од два начина: или (2) генерише стилске карактеристике заједно са реорганизованим текстом, користећи под-језик XSL-а под именом XSL-FO (XSL Објекти за Форматирање); или (3) генерише нови XML или HTML докуменат и обезбеди нови CSS стилски фајл за тај нови докуменат.

Више информација:

Берт Бос, W3C Вођа Стил Активности
Вебмастер
Направљено 22. Јула 1999.
Последњи пут модификовано: $Date: 2007/12/12 11:21:31 $ GMT